În 1976, Bill şi Laurel Cooper şi-au vândut casa şi au plecat pe mare, în aventura vieţii lor. Au văzut 45 de ţări şi au străbătut peste 160.000 de kilometri.

În ultimii aproape 40 de ani, doi britanici au dus o viaţă la care mulţi doar pot visa. La bordul bărcii lor, Bill (83 de ani) şi Laurel Cooper (82 de ani) au vizitat 45 de ţări din toată lumea, au străbătut şapte mări, Oceanul Atlantic şi  35.000 de kilometri de-a lungul Europei şi Statelor Unite ale Americii.  Călătoriile lor au însumat 161.000 de kilometri, adică ar fi putut înconjura lumea de patru ori, după cum relatează presa britanică.

Ei şi-au pornit călătoria în 1976, când nici nu împliniseră 50 de ani. Şi-au vândut casa din Blightly cu puţin peste 50.000 de euro, şi-au lăsat în urmă proprietăţile şi copiii care deja porniseră pe propriul lor drum în viaţă şi au plecat pe mare.

Decizia lor i-a şocat pe toţi apropiaţii, pentru că cei doi aveau o viaţă îndestulătoare, plină de satisfacţii. Bill, un fost locotonent-comandor în Marina britanică a lucrat la o firmă de brokeraj, apoi ca şi consilier la primărie, în timp ce Laurel stătea acasă pentru a-i creşte pe cei doi copii, Shelley şi Benedick, acum în vârstă de 60, respectiv 57 de ani. La un moment dat, Bill, sătul de munca de birou, i-a spus soţiei că s-a săturat şi că nu mai vrea să lucreze niciodată.

Cinci ani de pregătiri

La început, Laurel nu a fost de acord. Era obişnuită cu confortul casei sale, cu viaţa de orăşel de provincie pe care o ducea. Totuşi, femeia a acceptat dorinţa soţului şi împreună cu acesta au lucrat timp de cinci ani să-şi termine iahtul pe care-l cumpăraseră în urmă cu ceva timp.

Când ambarcaţiunea a fost dotată cu o baie şi o bucătărie pe placul lui Laurel, englezoaica a acceptat să plece în aventura vieţii lor. „Nu aveam rate la bancă, iar faptul că scăpasem de orice proprietate ne-a dat un sentiment neobişnuit, dar grozav de libertate. A fost o povară pe care nu am ştiut că am dus-o decât după ce am scăpat de ea”, a explicat femeia pentru un cotidian britanic.

Evident, timpul petrecut împreună le-a testat la maximum căsnicia. Viaţa doar în doi, pe mare, nu a fost uşoară, dar i-a ajutat să înţeleagă cât de puternică este dragostea lor. „Am avut parte de o viaţă extraordinară, am fost binecuvântaţi, fericiţi şi ne-am bucurat unul de celălalt”, a spus Laurel, care se gândeşte acum să scrie o carte despre aventura trăită împreună cu soţul ei.

Amintirile lor se leagă de nenumărate seri de vară în Mediterană şi Caraibe, dar şi de furtuni cu valuri uriaşe sau intersectări bizare cu o parte a flotei americane.

S-au întreţinut din pensia pe care Bill o are ca fost angajat al Marinei Regale. Din păcate, vârsta a venit cu prea multe probleme de sănătate, iar acum cei doi au decis să se retragă pe uscat. Pentru prima dată în aproape 40 de ani, ei au acum o adresă poştală, un telefon fix şi învaţă ce este conexiunea la internet.

„Faptul că scăpasem de proprietăţi ne-a dat un sentiment de libertate. A fost o povară pe care nici nu ştiam că o avem. „

Laurel Cooper

Ramona Dragomir, Adevarul.ro