New York, 12 octombrie 2011: ICR New York organizează prima expoziţie de bandă desenată românească în cadrul celei mai importante convenţii de popular culture de pe Coasta de Est (şi a doua din SUA) – New York Comic Con. Între 13 şi 16 octombrie, România va fi reprezentată la importantul târg de la Javits Center din New York cu un stand special amenajat sub titulatura NO SCHOOL: New Romanian Comics. Proiectul este o continuare a susţinerii ICR pentru Muzeul Benzii Desenate Româneşti de la Bucureşti şi a publicării Istoriei Benzii Desenate Româneşti 1891–2010 (ediţie îngrijită de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu, Editura Vellant, 2010).

Publicul american are ocazia să ia contact, în premieră, cu istoria atipică a benzilor desenate româneşti în impresionantul stand de 18 metri pătraţi organizat de ICR New York. Trei autori de top de BD din România – Sandu Florea (În lumea lui Harap Alb – câştigător al prestigiosului Eurocon), Matei Branea (OMULAN) şi Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) – împreună cu Miloš Jovanović, directorul cunoscutei edituri de bandă desenată alternativă Hardcomics, au făcut o selecţie retrospectivă a celor mai bune benzi desenate româneşti din 1891 până în prezent, reunindu-le sub titlul NO SCHOOL: New Romanian Comics (numele reflectă natura avangardistă a renaşterii benzilor desenate româneşti, care nu urmează vreo tradiţie sau un curent deja existent). În acelaşi timp, NO SCHOOL prilejuieşte o extrem de interesantă sinteză a ceea ce înseamnă banda desenată românească contemporană. Artiştii prezenţi îşi vor expune, pe toată perioada târgului, ultimele creaţii.

ICR New York continuă la New York Comic Con linia sa de programare dedicată graficii şi artelor urbane. Începută în 2008, când artiştii expoziţiei de street art Freedom for Lazy People au participat la crearea decorului musicalului Fela! de pe Broadway – cu susţinerea ICRNY şi la iniţiativa Marinei Drăghici (câştigătoare, ulterior, a premiului TONY pentru imaginea plastică creată în spectacol) – această linie de programare e continuată în 2009 cu lansarea revistei Aooleu la Mocca Art Festival New York, iar în primăvara anului 2011 cu prezentarea în cadrul Festivalului Ideas for a New City din New York a proiectului dedicat benzii desenate din România intitulat I Am Not Legend, cuprinzând selecţii din expoziţia „Istoria benzii desenate româneşti” (curator: Alexandru Ciubotariu). Standul expoziţiei de la New York Comic Con vine să consolideze prezenţa benzilor desenate româneşti în SUA, oferindu-le artiştilor români o expunere semnificativă în faţa publicului de specialitate, într-un târg de amplă vizibilitate.

New York Comic Con este un târg de benzi desenate, romane grafice, manga, anime, jocuri video, producţii de film şi televiziune inspirate de benzi desenate – de la mainstream până la experimental şi de nişă. Fanii au ocazia să-i cunoască pe autorii preferaţi şi să ia contact în premieră cu ultimele producţii de gen. Interesul publicului este extrem de ridicat – numai în 2010 la New York Comic Con au participat 96000 de vizitatori. Anul acesta vor fi prezenţi la târg artişti precum regizorul Kevin Smith (Clerks, Dogma, Jay and Silent Bob Strike Back) sau actorul Mark Hamill (Războiul Stelelor). Mai multe informaţii pot fi găsite la www.newyorkcomiccon.com şi www.facebook.com/newyorkcomiccon.

O cronică zilnică a prezenţei româneşti la New York Comic Con, realizată în colaborare cu Cristian Neagoe (Street Delivery), e accesibilă la www.icryn.org/nycomiccon precum şi pe pagina de Facebook a ICRNY. Pentru o scurtă prezentare a NO SCHOOL intraţi aici (http://vimeo.com/29481291).

ICR NY

Imagini

1. Afişul standului românesc, realizat de Matei Branea şi Miloš Jovanović. 2. (De la stânga la dreapta) Miloš Jovanović, Cristian Neagoe, Alexandru Ciubotariu, Matei Branea la Javits Center, Comic Con, 11 octombrie;