Mai intii de toate sa specificam ce este TED! Pentru cei care inca nu au auzit sau poate nu au avut timp sa se gandeasca serios la aceste trei litere care isi spun cuvintul in lumea moderna, sa-i  ajutam si sa le dezvaluim intelesul lor, apelind la o descriere in linii mari! TED este o organizatie non profit dedicata raspindirii ideilor care merita impartasite. A inceput ca o conferinta in 1984, in care s-au reunit specialisti din trei lumi: Tehnologie, Divertisment si Design. De atunci orizonturile sale s-au largit acoperind si alte domenii. Pe linga cele doua conferinte anuale, una la Long Beach si alta la Palm Springs, mai au loc conferintele TEDGlobal in Edingurg, Marea Britanie, premiile TEDTalk, Proiectul de traducerilibere precum si cel al discutriilor libere (TED Conversations), programele TED Fellows si TEDx, incununate toate de premiul annual TED. Cu o deschidere si existenta in toata lumea, cu zeci si zeci de participanti din toate colturile planetei, TED este azi una din organizatiile cu cel mai larg trafic de idei si o audienta uriasa, avind in vedere si raspindirea fara limite acordata de internet.
Anul acesta, in luna iulie, primul roman a reusit sa se urce pe scena TEDGlobal si sa sustina o prezentare! Este un rezultat obtinut dupa multa munca si daruire dar si un moment care trebuie semnalat, avind in vedere ca pina acum romanii nu au urcat decit pe scenele TED Teritoriale (TEDx). Vlad Fiscutean, reprezentantul firmei Sensory Branding din Timisoara, este cel care a reusit aceasta performanta.

L-am intrebat intr-un interviu: cind a auzit prima data de Ted. Raspunsul lui a fost: “Am fost probabil printre primii romani care a auzit de TED, cred ca prin 2006, cand nu existau site-uri romanesti care vorbeau despre TED. Spun asta pentru ca majoritatea romanilor au auzit despre TED prin 2009 o data cu initierea evenimentelor TEDx.” Mi-am continuat interviul si cu alte intrebari.

Madalina Diaconu. De ce ai inceput sa organizezi evenimente TEDx?
Vlad Fiscutean: TED e despre idei, idei care merita impartasite si care au calitatile necesare pentru  schimba lumea. Asa cum am spus si in discursul meu de pe scena TED, daca privim putin in urmane dam seama ca agentul real care a schimbat lumea a fost intotdeauna o idee potrivita la momentul potrivit in mainile unei audiente.
Retorica de la noi din tara este din pacate cu totul alta.
Aici, e o  moda sa fii trainer chiar daca ai 20-si-ceva de ani si nu poti avea un real palmares sau viata nu a avut inca timp sa-ti ofere sufficient timp de gandire.
La noi e plin de oameni care se considera docti doar pentru ca acceseaza un volum mare de informatie. Important e insa sa o poata intelege si cataloga.
O alta problema ar fi ca ne dam seama uneori ca accesam informatii de mana a doua, din bloguri si carti ale unor autori care la nivel mondial nu sunt cine stie ce desi asa ai crede de pe coperta.
Generatia mea invata ca ideile sunt zero, ca fiecare are 1000 de idei foarte bune si ca defapt actiunea e tot ce conteaza.
Realitatea este ca actiunea conteaza foarte mult (in tara vorbim prea mult in comparatie cu cat implementam) insa a actiona fara a gandi macar de cateva ori mai mult inainte e ca si cum ai arunca la tinta cu ochii inchisi (din cand in cand mai nimeresi tinta, dar nu stii cum ai facut-o,
totul tine de noroc si te demoralizezi vazand ca rata de success e mica )
Desi cu totii credem ca ideile noastre sunt cele mai bune – pentru ca au venit de la noi, realitatea e ca foarte putine dintre ele au acesta calitate.
Ceea ce nu ii invata nimeni pe oameni este ca o idee buna prinde radacini doar daca vine la momentul oportun. Daca oamenii ar realiza acest lucru ar stii la ce tip de idei sa se gandeasca, cat sa o sustina si cand e cazul sa renunte la ea.
Am vrut asadar prin curarea evenimentului TEDxTimisoara sa aduc o alternativa la aceasta retorica mult raspandita in Romania si sa ii ajut pe oameni sa inteleaga ca se poate si altfel. Sa inteleaga valoarea ideilor pentru ca si mie si tie si lor sa le fie mai bine.
M.D. Ce te-a determinat sa iei munca de organizator TEDx in serios?
V.F. Nu lucrez orice sau cu oricine. De multe ori si ca brand designer sau consultant in branding senzorial refuz clienti deoarece nu pot sa le pun in mana o putere atat de mare pentru o cauza in care nu cred la momentul respectiv. Dar, atat timp cat cred intr-un lucru si ma implic in el sunt
acolo pana la capat. Sunt aici pentru ca eu cred in puterea ideilor si ca puterea lor creste exponential atunci cand ele sunt impartasite. O idée are nevoie de audienta.
M.D. Ai spus intr-un alt interviu ca ti-ai dorit ca echipa din Timisoara sa ajunga unde azi ai ajuns deja… la momentul in care intreaga lume a putut sa asculte speach-ul tau live! Ai avut vreodata o indoiala ca nu ai putea atinge acest rezultat, nu numai tu personal dar si ca echipa?
V.F. Mi-am dorit mult ca sa avem un speaker roman pe o scena TED. Nu am avut ca obiectiv sa fiu eu acela. Credeam ca va fie unul dintre cei care au vorbit in cadrul TEDxTimisoara si pe care i-am antrenat pentru a livra un speech bun.
Nu am avut indoieli cu privire capacitatea mea si a echipei de a antrena un speaker pentru a poata livra un discurs la nivelul calitativ al TED-ului insa aveam indoieli daca voi avea pe cine.
Unii se simt jigniti atunci cand ii chemi la sesiuni de pregatire si repetitii si din cauza acestor probleme de sine nu ajung la adevaratul lor potential.Cei mai buni speakeri TED repeta ani de zile.
M.D.  Esti primul roman invitat sa sustina un speach pe o scena TED spune-mi ce inseamna acest lucru pentru tine? Cum il simti, cum l-ai simtit?
V.F. Ma bucura enorm faptul ca am avut un roman pe o scena TED iar faptul ca am fost chiar eu acela a pus o presiune placuta pe umerii mei.
A vorbi pe scena TED e mult mai dificil decat iti poti imagina vazand transmisiunea live din fotoliu. E chiar mult mai dificil decat a vorbi la o conferinta obisnuita sau in fata unui public larg. Putem spune ca devi prezentatorul unei emisiune tv live cu o audienta internationala mare si
pe langa livrarea discursului tau mai ai multe alte lucruri la care trebuie sa fi atent. Cu cat discursul trebuie sa fie mai scurt, cu atat este mai dificil sa-l compui si sa-l livrezi bine. Cred ca am reprezentat cu bine Romania si ca am reusit sa le arat ca se petrec lucruri importante
in tara noastra.
M.D.  Cum imbratiseaza Romania acest gen de comunicare? O intelege? O accepta? Sunt romanii curiosi in a invata/afla despre TEDx?
V.F. Ca orice munca de pionierat inceputul e foarte greu. Treptat, treptat am adunat langa noi oameni exceptionali atat in echipa cat si in audienta.
Desi ni s-a recomandat prieteneste sa o lasam mai moale cu calitatea asta inalta a TED-ului cand vine vorba de speakeri si sponsori pentru ca e imposibil de realizat in Romania, n-am facut-o. Am fost chiar acuzati de oameni care aveau o problema cu ei insisi de faptul ca avem pretentii prea mari atunci cand vine vorba de calitatea speakerilor… de parca asta ar fi ceva rau.
Desi e dificil deoarece vorbitorii din tara sunt obisnuiti cu un alt fel de format iar sponsorii sa dicteze agenda conferintelor, e clar ca nu vom face niciodata rabat de la calitatea vorbitorilor si a independentei programului prezentat. Desi contra-intuitiv pentru unii, stim din experienta TED si cea personala ca acest lucru este in beneficiul tuturor (a audientei, a sponsorilor, si a vorbitorilor).
Da, romanilor care vin la TEDx le place sa primeasca informatia in timp real. Am avut destul de multe persoane care si-au luat liber de la serviciu si au stat alaturi de noi noaptea, ore intregi pentru a putea urmai live conferintele TED.
TED-ul ramane peste tot in lume inca cunoscut doar de o anumita parte a societatii. Din ceea ce am vazut pot spune ca TED sta destul de bine in Romania la capitolul notorietate.
M.D.  Cit timp din cele 24 de ore dedici acestui scop?
V.F. Nu e ca un loc de munca de la 9 la 17 de la care atunci cand pleci ti-ai lasat problemele de serviciu acasa. Acum, dupa 8 editii si dupa ce echipa de baza s-a cladit aceasta activitate imi ocupa mult mai putin timp. Intrucat am facut-o mereu din pasiune nu am date exacte despre timpul petrecut pana acum, insa stiu sigur ca pentru ultima editie (cea care m-a solicitat cel mai putin), in saptamanile dinaintea evenimentului cronometrul imi spune ca am petrecut o medie de peste 4 ore pe zi.
Dar ceea ce ma bucura e ca am reusit in acest scurt timp sa inspir si sa cresc o echipa care a reusit sa se dovedeasca exceptionala la nivel international, cu siguranta cea mai performanta din tara, care stie cum anume sa gandeasca si se poate descurca in cele mai grele conditii.
M.D.  Ce urmeaza? Evenimentul la care ai participat te obliga la si mai multa munca. Cum ai vrea sa continui acest drum?
V.F. Avem planuri pe termen lung. Se va simti cu siguranta o crestere calitativa a evenimentului acum ca primii ani de pionierat s-au incheiat. Avem multe planuri dar poate cel mai important este ca vom incepe de anul acesta sa crestem o echipa de liceeni.

Interviu acordat de Vlad Fiscutean in exclusivitate pentru ziarul Gandacul de Colorado-SUA si postul Radio Romania Cultural
Madalina Corina Diaconu

photo: TEDGlobal