Cine nu a auzit de Pif, Tom & Jerry, Spiderman, etc. Eroii copilăriei, primele benzi desenate din România, se adună într-un proiect amplu la Bucureşti.

Încercări ale benzii desenate româneşti datează din anul 1892…prin frescele murale ale mânăstirilor Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ!

Până pe data de 16 octombrie va putea fi vizitat, în Capitală, Muzeul Benzii Desenate, un proiect-pilot deschis la etajul patru al MNAC. Va avea două spaţii expoziţionale, o mediatecă (bibliotecă şi spaţiu de proiecţie), o zonă destinată creaţiei şi atelierelor, precum şi un spaţiu pentru dezbateri. O expoziţie permanentă de tezaur va cuprinde lucrări originale ilustrând istoria benzii desenate româneşti, iar patru expoziţii temporare vor fi dedicate lucrărilor contemporane. Vor fi organizate, de asemenea, o serie de conferinţe consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatură, animaţie, ilustraţie de carte), dezbateri cu participarea unor autori şi editori, ateliere de creaţie, sesiuni de live drawing, lansări de carte, proiecţii de filme şi, nu în ultimul rând, concerte.

Evenimente
Au fost vernisate trei expoziţii permanente: „Tezaur – Istoria benzii desenate româneşti”, „Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România” (contribuţii ale unor mari autori străini care au fost în România de-a lungul timpului) şi „Cum se face o bandă desenată”. În acelaşi cadru va avea loc vernisajul primei expoziţii din Galeria MBD – „Webcomics de Romania“ – şi va fi lansat numărul 4 al revistei Comics.
Printre evenimentele internaţionale se numără: proiecţii de filme oferite de Forumul Cultural Austriac şi de Centrul Ceh în luna iulie, şi expoziţia artistului portughez Eugénio Silva – o propunere a Institutului Camões şi a Ambasadei Portugaliei în România, în septembrie. Pe întreaga perioadă,  vizitatorii vor avea acces la o bibliotecă internaţională cu titluri selectate de Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Belgian de Bandă Desenată şi Centrul de Carte Germană. Toamna va aduce şi o serie de surprize pregătite de British Council.

Istorie

Între 1948-1955 banda desenată a fost surghiunită din paginile revistelor pentru copii, ea reprezentând un simbol la capitalismului. După moartea lui Stalin conducătorii comunişti au permis şi încurajat publicarea de benzi desenate în paralel cu difuzarea revistei franţuzeşti Vaillant.

Adresându-se unor cititori mai mici ca vârstă, revistele Luminiţa şi Arici Pogonici publică Aventurile lui Mac şi Crocofifi – un răţoi şi o maimuţică desenate de Livia Rusz, cea mai bună creatoare de bandă desenată din România. Între 1970-1987 au fost editate în patru albume şi traduse în maghiară, engleză,rusă, germană (pentru Cuba!).

Pe tot parcursul evenimentului puteţi învăţa cum să faceţi o bandă

desenată. Trebuie să respectaţi cei patru paşi: să porniţi de la o idee, un scenariu, apoi să desenaţi cu tuş schiţa ţi în final să daţi puţină culoare asupra a ceea ce v-aţi propus.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe puteţi vizita Muzeul benzii desenate care vă aşteaptă până în octombrie, pentru a retrăi momentele magice alături de supereroii preferaţi!

 

Mihaela Cazan (foto & text)