Mami, mami eu sunt “Vis de vara”, spune o fetita . Ba eu vreau sa fiu “Fandosita”, ba, “Pazitorul timpului”, se aude o voce calda de baiat.. Pret de cateva minute bune,te simti ca-n “povestea lui Pinochio”,esti invitat “La  promenada”, “la dans”, sau daca esti mai romantic din fire poti avea parte de cateva clipe de tandrete.

Stoooop! se aude o voce. Este artista Ana Ponta care ne invita sa pasim in “universul creatiilor ei, al papusilor de colectie”.

Istorie

Lumea papusilor de colectie, prea putin cunoscuta (inca) in Romania, a devenit de mult timp in Occident o industrie de milioane de dolari anual, existand cercuri de colectionari, publicatii, site-uri de internet, targuri si sectiuni speciale in cadrul majoritatii companiilor care organizeaza licitatii. Valoarea unei papusi este stabilita in functie de doi factori majori : vechimea si calitatea executiei. Dar in afara acestora o papusa care pentru altcineva ar fi o simpla jucarie spune o adevarata poveste. Pentru a intra in acest univers al colectionarilor si a intelege ce este atat de grozav in a colectiona papusi trebuie sa stiti ca in afara de simpla placere de a obtine o piesa rara, acestea pot valora mii sau chiar zeci de mii de dolari pe piata specializata. Un exemplar valoros ascunde in el o intreaga lume : povestea papusii, a celor care au creat-o, fie ca este vorba de o opera artizanala, fie de una de masa, calitatea materialelor, daca face parte dintr-o serie limitata sau nu, cui a apartinut initial si prin cate maini a trecut pana sa ajunga in colectia dumneavoastra. In urma unor cercetari amanuntite pasionatii ajung sa afle tot mai multe informatii despre obiectul colectiei – sau mai curand obiectul obsesiei – pe masura ce preturile continua sa creasca.

Artist
Ana Ponta este artist independent şi lucrează păpuşi încă din 1994. Având o experienţă de peste 35 de ani în domeniul textilelor, Ana Ponta colaborează cu muzee etnografice, cu magazine de suveniruri şi cu librării, participă la târguri de profil din ţară şi din străinătate. De asemenea, confecţionează măşti sau păpuşi pentru spectacole de teatru. Jucăriile realizate de artistă sunt unicat şi sunt realizate manual.

Daca vreti sa redescoperiti copilul din voi, sa visati, sa opriti timpul in loc, expozitia este dechisa pana pe 1 iunie si va asteapta sa va bucurati de culori vii.

Mihaela Cazan