Titlul suna ca pentru o panza a unui pictor celebru, el insa face trimitere la un lucru simplu si la un obicei trait in copilarie.
Citesc pe Internet despre un obicei stravechi: „Este bine ca in dimineata de Pasti sa iti speli tenul in apa neinceputa in care ai pus un ou rosu, o moneda si o frunza de urzica. Astfel, obrajii tai vor fi sanatosi si imbujorati precum oul rosu, vei fi tare precum moneda si aspru precum urzica.”
Pe vremea cand eram copil, la Slanic Moldova, parintii imi pregateau in dimineata de Pasti o canuta cu apa, in care erau un ou rosu si o moneda. Mi se spunea ca trebuie sa ma spal pe fata cu acea apa. Foarte multe explicatii nu imi dadeau parintii, fiindca probabil si ei mostenisera acest obicei de la parintii lor fara prea multe explicatii. Ma spalam constiincios cu acea apa si ma simteam brusc proaspat si revigorat dupa somn.
Au trecut ani, drumurile vietii ne-au dus pe traiectorii diferite, nu am mai ajuns niciodata de Pasti sa ma spal pe fata cu apa in care sa fie pus un ban si un ou rosu…fiindca nu avea cine sa imi mai pregateasca acea „cana miraculoasa de Pasti”.
Fiul meu a fost crescut cu alte obiceiuri, eu am uitat sa-i transmit „traditia spalarii pe fata din prima zi de Pasti”, el nu va transmite copiilor lui acest obicei !
Au trecut ani de cand nu mai am parinti, mi-e dor de copilaria de la Slanic Moldova, cu muntii aceia de vis… Mi-e dor sa-mi mai dea cineva, in prima zi de Pasti, o canuta cu apa, in care este un ou rosu si o moneda!
Imi poate reda cineva copilaria, cu anii ei lipsiti de griji, cu fericirea de a simti pe fata apa rece si miracolul unui ou rosu si al unei monezi , in cana cu apa nenceputa , din prima zi de Pasti?

Ioan Iacob