Sunt unul dintre cei care, prin forta lucrurilor, am fost implicat in activitatile Consiliului Minoritatilor Nationale, astfel incat cele pe care le spun sunt nu doar rodul reflectiilor, ci si al unei experiente personale. Prima chestiune pe care vreau s-o aduc in discutie este cea privind principiile actiunii politice.

Nu este destul sa fii la guvernare ca sa fii performant in politica. Uneori, dimpotriva, a fi la guvernare si a o face prost duce la o pozitie mai precara decat situarea in opozitie. Pe vremuri, cand UDMR era condusa mai ales de principii, intre 1990 si 1996, ea s-a situat in opozitie, de partea fortelor democratice. UDMR era o formatiune care isi capatase prestigiu si era o structura politica puternica, chiar daca era in opozitie. Astazi, in incapatanarea de a se afla mereu la guvernare, UDMR este e organizatie politica slabita, contestata chiar in launtrul minoritatii maghiare si cu prestigiul stirbit de oportunism. Unii dintre liderii lor spun, mai in gluma, mai in serios: “Alegerile din Romania au loc pentru ca UDMR, din cand in cand, sa-si schimbe partenerul de guvernare”. Orice organizatie politica serioasa imbina atitudinea politica si actiunea politica, orizontul pe termen scurt cu cel e termen mediu si lung. Ori alianta cu PD nu are orizont pe termen lung, nici macar pe termen mediu. Este o alianta care va sucomba cel mai tarziu anul viitor, intr-un mod lipsit de glorie.

A doua tema este cea legata de mesajul politic. UDMR socoteste ca a obtinut o importanta izbanda, odata cu asumarea raspunderii pe legea educatiei. Daca va face, insa, un sondaj printre maghiari, va vedea ca problemele lor sunt cu precadere altele decat cele ce tin de invatarea geografiei in limba maghiara. Sigur ca si asta e important pentru ei, dar este greu sa le dai Temesvar si Koloszvar, in schimb sa le iei din salariu, sa le recalculezi in batjocura pensiile, sa restrangi drepturile mamelor, sa maresti impozitele, sa inchizi spitalele si, totusi, ei sa te urmeze. Eu stiu ca unul din argumentele importante ale UDMR in sustinerea Guvernului este legata de redefinirea principiului autonomiei si de adoptarea legii minoritatilor. Asta e o iluzie. Actuala majoritate nu are suficienta forta sa impuna in Parlament astfel de legi. Iar Guvernul nu-si va asuma niciodata raspunderea pe chestiuni de felul acesta, oricat a fost el de sarguincios in a dispretui Parlamentul cu tot felul de alte asumari legislative. De aceea, chiar daca PD va promite ungurilor marea cu sarea, nu se va putea tine de cuvant. Singura consecinta va fi ca o astfel de intelegere, chiar daca nu va fi decat o cacialma, va indesa voturi in desaga PRM ori va spori ratingul OTV.

Cea de-a treia tema este legata de strategia politica a UDMR. Datorita aliantelor neinspirate – pentru majoritatea ungurilor, fireste, nu pentru liderii UDMR – UDMR si-a creat o concurenta chiar in interiorul comunitatii. In plus, a starnit nemultumirea partidelor de opozitie. Nu stim cum va evolua USL, exista, insa, o probabilitate reala ca USL sa poata guverna fara UDMR – eventual doar cu grupul minoritatilor care, intr-o atare situatie se va decupla de traditionala colaborare cu UDMR. Daca in anii ’90, opozitia a intarit UDMR, in anii 2012, opozitia ar subrezi UDMR. Daca alianta cu PD va continua, pe fundalul deteriorarii climatului social si economic, aceasta ipoteza a ramanerii UDMR in afara unei viitoare coalitii de guvernare este plauzibila. Daca UDMR iese acum de la guvernare si se alatura USL, sansele sale de a-si spala, cat de cat, imaginea si de a fi parte a unei guvernarii viitoare, sunt considerabile.

In al patrulea rand, UDMR nu a evaluat corect starea de spirit a organizatiilor sale teritoriale. E foarte posibil ca buna parte dintre structurile locale sa continue actiunea de la Oradea, dintre UDMR si USL Bihor, si intelegerile de colaborare judeteana sa continue. Daca acum UDMR poate negocia de pe pozitiile detinute astazi in Guvern, intelegerile locale vor obliga conducerea centrala sa negocieze in orice conditii.

Retinerile UDMR, ca si ale Grupului minoritatilor, in sustinerea motiunilor de cenzura din toamna trecuta, au fost motivate de lipsa unui proiect politic coerent din partea opozitiei. Aceasta motivatie, odata cu infiintarea USL, nu mai exista. Sigur ca UDMR ar putea obiecta in legatura cu faptul ca USL nu si-a prezentat inca programul politic, intr-o forma ampla. Dar, intreb eu, programul politic al PD care a fost, in clipa in care UDMR a decis sa i se alature? Care e legatura dintre programul de guvernare si realizari?

Toate aceste argumente sunt tot atatea indemnuri catre delegatii UDMR la Congresul de la Oradea de a medita cu mai multa cumpanire la solutia pe care o vor alege in aceasta luna martie cu privire la viitoarea lor asezare in peisajul politic romanesc si chiar fata de membrii comunitatii maghiare pe care o reprezinta. Oferta noastra e inca valabila.

(Articol scris cu o zi inainte de Congresul UDMR de la Oradea)

Sursa: http://vosganian.ro

Autor: Varujan Vosganian