Recentul discurs asupra starii natiunii a permis liderului de la Casa Alba sa faca nu doar un apel la unitate, ci sa traseze directiile de urmat pe termen mediu si lung. Dincolo de ceea ce ne separa in politica, mai importan este ceea ce ne uneste ca natiune, parea sa fie concluzia fireasca a acestui discurs.

America nu poate renunta la locul ei castigat in lume, chiar daca au fost nominalizati „competitori mai vechi sau mai noi”. America trebuie „sa se reinventeze”, sa inventeze, sa isi educe tineretul pentru respectarea valorilor muncii si ale stiintei, America trebuie sa creeze noi locuri de munca, America trebuie sa-si sporeasca exporturile, America trebuie sa gaseasca noi piete…

Discursul Presedintelui Obama le-a reamintit americanilor ca sunt cu totii o mare familie si chiar daca o democratie puternica permite o disputa aprinsa inclusiv intre opinii politice diferite, contextul in care traiesc este acelasi, toti apartin „familiei Americii”, toti pot fi panditi de aceleasi pericole „economice sau teororiste”, dar toti trebuie sa militeze pentru „o energie curata”, pentru depasirea crizei economice, pentru un viitor mai bun si mai sigur pentru copiii de azi ai americanilor.

Desi poate parea uneori prea „didactic”, discursul Presedintelui S.U.A. nu a facut decat sa ofere puncte de vedere limpezi asupra a ceea ce este si ce trebuie sa faca America.

Poate nu intamplator pentru audierea acestui discurs democratii si republicanii au luat loc unii langa altii in sala Congresului. Nu au mai respectat „delimitarea pe sectoare politice”. Cred ca cele mai importante cuvinte spuse de Presedintele Statelor Unite au fost acestea:

„What comes of this moment is up to us. What comes of this moment will be determined not by whether we can sit together tonight, but whether we can work together tomorrow. (Applause.) „

In „traducere”, nu este atat de importanta „imaginea de parada” a faptului ca stam impreuna, unii langa altii, ca aratam natiunii „o imagine de protocol” la televizor ; mai important este „daca vom putea lucra IMPREUNA maine”.

Marea familie americana a demonstrat ca poate sa fie unita in momente grele;  Presedintele Obama pare a fi gasit „locul geometric” al tuturor problemelor, economice, sociale, educationale, tehnologice cu care se confrunta „Unchiul Sam”, dar apelul sau ii vizeaza in primul rand pe politicieni. Daca si acestia vor intelege ca „la vremuri exceptionale se cer masuri exceptionale” si vor lasa deoparte disputele politice fierbinti pentru ca marea natiune americana sa poata avea „un vis comun, lucid si prosper”, atunci se poate afirma ca seful administratiei americane si-a atins scopul; „lectia sa despre o natiune unita” va avea insa nu doar efecte asupra Statelor Unite, ci asupra intregii omeniri. Intrebarea este „unde se indreapta” multipolara noastra lume contemporana, pe care nu doar interesele politice si economice o divizeaza…Si intrebarea este daca verbul din limba engleza „can” ar putea avea nu atat echivalentul lingvistic, cat cel pragmatic in toate limbile planetei. Americanii arata ca „pot” sa fie „o mare familie”; locuitorii planetei „vor fi in stare” sa procedeze si ei la fel?

Ioan Iacob